Chcecie przyrządzić świąteczne jajka i zachwycić gości? Koniecznie zróbcie jajka marynowane w kurkumie! Ich intensywny kolor jest niesamowity! Żółte jajka mają lekko octowy smak, natomiast w połączeniu z majonezem, świeżym chlebem i innymi dodatkami smakują wyśmienicie.
Zalewa ⬇️
* 1 litr wody
* 300ml octu
* 3 łyżki kurkumy
•••
* 8 ugotowanych jajek na twardo
* majonez
* kiełki rzodkiewki
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy kurkumę. Zalewe gotujemy przez ok 10 minut. Lekko studzimy i dokładnie przecedzamy np przez gazę. Ugotowane jajka przekładamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg zalewą. Co jakiś czas należy przemieszać! Jajka zostawiamy w słoiku na 1h. Kroimy, dekorujemy majonezem i kiełkami.