Pyszne, waniliowe babeczki idealne do świątecznego koszyczka! Prosty przepis, tylko kilka składników! Babeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i pachnące. Możecie upiec je wcześniej, przełożyć do pojemnika – spokojnie wytrzymają do Świąt nie tracąc ani na smaku ani na miękkości. Są pyszne!
Korzystałam z mojego przepisu na Babkę cytrynową. Masło zamieniłam na olej, zrezygnowałam również z cytrynowego aromatu.
Składniki na 10 sztuk:
- 3 jajka
- 60g cukru
- 100ml oleju
- 110g pszennej mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- aromat waniliowy
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, budyń, mąkę i proszek do pieczenia/sodę i aromat. Delikatnie miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim foremki do 3/4 pojemności. Babeczki pieczemy ok 30 minut w 170’C. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.