Ostatnio były proste przepisy, dziś coś trudniejszego! Nie jest to skomplikowane ale wymaga czasu, jednak warto zrobić bo takie galaretki prezentuje się świetnie 😍 Jeśli lubicie wszelakie galarety drobiowe musicie spróbować mojego przepisu!
* 1 mały filet z kurczaka
* 1 średnia marchewka
* 1 średnia pietruszka
* kawałek pora
* 2 ziela angielskie
* 2 ząbki czosnku
* 1 liść laurowy
* 1 łyżeczka soli
* 0.5 łyżeczki pieprzu
* 1 litr wody
* 4 łyżki żelatyny
••••
* 6 wydmuszek
* świeże gałązki pietruszki
* ugotowane mięso
* ugotowana marchewka
* kukurydza
* groszek
* ćwiartka czerwonej papryki
* koperek
Krok 1: Galareta drobiowa ⬇️
Drób, warzywa i przyprawy zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok 1h. Następnie przecedzamy przez sitko i studzimy. Wystudzony bulion łączymy z żelatyną.
Krok 2: Wydmuszki ⬇️
Jajka delikatnie rozbijamy tworząc mały otwór. Do miseczki przelewamy ich zawartość, a następnie wydmuszki dokładnie zalewamy wrzątkiem, także w środku. Gotowe wydmuszki wypełniamy mięsem i warzywami do 3/4 pojemności. Do każdej sztuki wlewamy bulion i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Jajeczka obieramy i gotowe! 🐣😊