WIELKANOC: Galaretki drobiowe w kształcie jajek

Ostatnio były proste przepisy, dziś coś trudniejszego! Nie jest to skomplikowane ale wymaga czasu, jednak warto zrobić bo takie galaretki prezentuje się świetnie 😍⁣ Jeśli lubicie wszelakie galarety drobiowe musicie spróbować mojego przepisu!

* 1 mały filet z kurczaka⁣
* 1 średnia marchewka⁣
* 1 średnia pietruszka⁣
* kawałek pora⁣
* 2 ziela angielskie⁣
* 2 ząbki czosnku⁣
* 1 liść laurowy⁣
* 1 łyżeczka soli⁣
* 0.5 łyżeczki pieprzu⁣
* 1 litr wody⁣
* 4 łyżki żelatyny⁣

••••⁣

* 6 wydmuszek⁣
* świeże gałązki pietruszki⁣
* ugotowane mięso⁣
* ugotowana marchewka⁣
* kukurydza⁣
* groszek⁣
* ćwiartka czerwonej papryki⁣
* koperek⁣

Krok 1: Galareta drobiowa ⬇️⁣
Drób, warzywa i przyprawy zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok 1h. Następnie przecedzamy przez sitko i studzimy. Wystudzony bulion łączymy z żelatyną. ⁣

Krok 2: Wydmuszki ⬇️⁣
Jajka delikatnie rozbijamy tworząc mały otwór. Do miseczki przelewamy ich zawartość, a następnie wydmuszki dokładnie zalewamy wrzątkiem, także w środku. Gotowe wydmuszki wypełniamy mięsem i warzywami do 3/4 pojemności. Do każdej sztuki wlewamy bulion i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Jajeczka obieramy i gotowe! 🐣😊⁣

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close