Przepyszne, wilgotne i bardzo smaczne! Prosty przepis który skradł moje serce, a wszystko dzięki pewnej youtuberce Andziaks! Jeśli macie ochotę na przepis w formie video (które obejrzało już prawie 550 tys. osób) to zapraszam tutaj KLIK 🙂
Składniki:
- 300g mięsa z łopatki wieprzowej
 - 0.5 cebuli
 - 1 jajko
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka oregano
 - 0.5 łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka soli
 - 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
 - 4 łyżki bułki tartej
 - 200ml bulionu drobiowego
 - 200ml passaty pomidorowej
 - 0.5 łyżeczki suszonej bazylii
 - szczypta soli
 - natka pietruszki
 
Sposób wykonania:
Cebulkę kroję w kostkę, podsmażam, dorzucam do mięsa. Dodaję również jajko, rozgnieciony czosnek, przyprawy i bułkę tartą. Mieszam wszystko razem i w dłoniach formuje kuleczki. Smażę z obu stron przez kilka minut i zalewam bulionem. Duszę pod przykryciem ok 10min i dolewam passatę pomidorową. Posypuję bazylią, solą i duszę jeszcze przez ok 15min. Na wierzch trochę natki pietruszki.


Służysz społeczności blogowej, pięknie przy tym składasz frazy, przyjmij najszczersze wdzięczności moich wyrazy 🙂
Znalazłam ten przepis na tik toku, a po nim przeszłam na tę stronę i powiem wam, że to najlepsze pulpety jakie jadłam. Ominełam bazylię, parmezan i natkę pietruszki, a bulion dałam wołowy (z kostki winiary). Smak obłędny. Bardzo polecam!