Najlepszy i najprostszy jabłecznik na świecie! Bez 10 jajek i tony składników. Szybko i smacznie. To jest mój ulubiony, sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Ciasto jest puszyste i delikatnie kruche. Ten przepis robię od wielu lat, czasami delikatnie modyfikuję i zmieniam tylko dodatki.
Składniki na blaszkę 21×22:
- 110g margaryny
- 50g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 160g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 0.5kg kwaśnych jabłek + cynamon
Sposób wykonania:
Do miski przekładam margarynę, wrzucam cukier, jajka. Miksuję. Dosypuję mąkę z proszkiem i dalej miksuję. Jabłka obieram i kroję w kosteczkę, posypuję cynamonem. Ciasto wylewam na blaszkę, a następnie przesypuję jabłka na ciasto i delikatnie je dociskam. Całość piekę ok 40 min w 180’C.
Inne ciasta na bazie tej samej podstawy: