To ciasto czy ser? Na pewno wielu z Was zadało sobie to pytanie i wcale się nie dziwię! 🙂 To ciasto jogurtowe, które do złudzenia przypomina krążek żółtego sera. Spokojnie możemy je zaliczyć do kategorii FIT, prezentuje się świetnie, robi furorę wśród dzieci, a do tego jest przepyszne, delikatnie kwaśne i bardzo proste w wykonaniu.
Składniki na tortownicę 16cm:
- 400ml jogurtu greckiego
- 250ml pulpy z mango
- 2 galaretki cytrynowe
- 250ml gorącej wody
Sposób wykonania:
Dwie galaretki cytrynowe zalewam gorącą wodą i odstawiam do lodówki do ostudzenia. Jogurt łączę z pulpą z mango. Dokładnie miksuje. Do masy jogurtowej powoli wlewam ostudzone galaretki i miksuję. Całość wylewam na blaszkę i wstawiam do lodówki na całą noc. Gdy ciasto jest już stabilne wydrążam duże dziurki łyżeczką do owoców, a mniejsze plastikową rurką.