Czy wiecie jaki mamy dzisiaj dzień? 9 luty, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji zapraszam Was na mega prosty przepis na pizzę. Będzie to przepis na ciasto cienkie i chrupiące – robiłam je wielokrotnie i zawsze świetnie wychodzi. Pizza jest delikatna w smaku, więc próbujcie koniecznie!
Składniki na ciasto:
- 125g mąki pszennej
 - 75ml ciepłej wody
 - 20g świeżych drożdży
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżeczka soli
 
Składniki na wierzch:
- 100g sera Gouda
 - 100g pieczarek
 - salami
 - pół cebuli
 - kukurydza
 - sól, pieprz, oregano
 
Sposób przygotowania:
W szklance ciepłej wody rozrabiamy świeże drożdże i odstawiamy na około 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy oliwę i łączymy z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie ciasto, zagniatamy na zwartą masę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto będzie gotowe rozkładamy je na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, przecierem bądź ketchupem i układamy ulubione dodatki. Pieczemy w 220’C przez około 7-10 minut.

		