Szukacie pomysłu na pyszne śniadanko? Spróbujcie koniecznie tego prostego przepisu na smakowite FIT racuchy z jabłkami. Można podawać je z jogurtem naturalny, śmietaną lub tak jak ja – z cukrem pudrem.
Składniki:
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka mąki
- 50ml mleka
- 180g mąki pełnoziarnistej
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka erytrytolu
- ekstrakt waniliowy
- 3-4 jabłka
Sposób wykonania:
Drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaje mąkę, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski wsypuje mąkę, dodaje mleko, zaczyn drożdżowy, jajko, słodzidło i wanilie. Dokładnie mieszam i odstawiam na 30 minut pod przykryciem. Jabłka myje, obieram i kroje w drobną kostkę. Przesypuje do masy. Racuchy smażę na rozgrzanej patelni przez 7-10 minut z obu stron. Wierzch posypuje cukrem pudrem.