Jak jesień to i muszą być cynamonki! Przepyszne, pulchne bułeczki drożdżowe obficie wypełnione cynamonem. Polane lukrem. Dziś mam dla Was cudowny przepis na cynamonki odchudzone z kalorii. Wiecie że te oryginalne mogą mieć nawet 400kcal w jednej porcji? Moje bez polewy mają tylko 200 ✅
Składniki:
- 7g suchych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 40g erytrytolu
- 20ml oleju
- 1 jajko
- 220g mąki orkiszowej
- oliwa + erytrytol + cynamon
- dodatkowo: żółtko do smarowania
- polewa: 1 łyżeczka skyru waniliowego + 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaje pozostałe składniki. Dobrze wszystko mieszam i wyrabiam ciasto – jak będzie za rzadkie to podsypuje mąką. Ciasto rozwałkowuje na grubość ok 1cm. Spryskuje oliwą, posypuje obficie erytrytolem i cynamonem. Zwijam w roladę. Sznurkiem odkrajam bułeczki. Przekładam do foremki i zostawiam na 20min pod przykryciem, do wyrośnięcia. Następnie smaruje roztrzepanym żółtkiem i piekę 20min w 180’C. Po upieczeniu smaruje polewą.