Dziś przedstawiam Wam super pomysł na wykwintny obiad. Soczyste podudzia z kurczaka zawinięte plastrami boczku i obsypane rozmarynem, do tego ziemniaczki w mundurkach z masłem i koperkiem… brzmi świetnie prawda? W tym przepisie pokaże Wam jak zrobić mięsko. Filmik znajdziecie tutaj – klik.
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 4 plastry wędzonego i parzonego boczku
- rozmaryn
- marynata: olej, ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka wędzona
Sposób wykonania:
Na początek robią marynatę. Wszystkie składniki łączę ze sobą i smaruje każde podudzie. Mięso można odstawić do lodówki na godzinę. Każdą pałkę zawijam plastrem boczku i przekładam do formy. Resztkę marynaty wylewam na mięso. Całość posypuję suszonym lub świeżym rozmarynem. Piekę ok 40 min w 180’C.