Lato w pełni, owoców nie brakuje dlatego proponuję pyszny przepis na pierogi z jagodami. Banalnie prosty a jakże smakowity! Takie pierogi z jagodami podaję z masłem bądź kwaśną śmietaną. Są pyszne nie tylko na ciepło, ale także i na zimno!
Składniki na ok 30 pierogów:
- 300g mąki pszennej
 - 200ml ciepłej wody
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka oleju
 - 250g jagód
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 
Sposób wykonania:
Do miski wsypuję mąkę, sól, wlewam wodę, olej i wyrabiam na gładkie ciasto. Umyte i osuszone jagody posypuję cukrem pudrem. Ciasto przekładam na stolnicę, wałkuję i szklanką wycinam kółka. Na każde kółko nakładam łyżeczkę jagód i szczelnie zamykam brzegi ciasta, mocno dociskając. Pierogi gotuję w posolonej wodzie przez ok 5-7 minut.
Zapraszam na inne letnie przepisy:
		