Przepyszny, aromatyczny, wyjątkowy… taki jest burek! Uwielbiam. Idealnie sprawdzi się na obiad, na przyjęcia. Można podać z sosem czosnkowym albo ziemniaczkami.
Składniki:
- 1 opakowania ciasta Filo
- 500g szpinaku
- 200g sera feta
- pół cebulki
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- żółtko
- czarnuszka
Sposób wykonania:
Na maślę podsmażam cebulkę, dodaje czosnek. Wsypuję szpinak i duszę przez około 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem, ścieram świeżą gałkę. Łączę z serem feta. Ciasto filo ucinam do odpowiedniej wielkości, tak by pasowało do mojej foremki. Wykładam cały farsz, przykrywam kolejnym kawałkiem ciasta, smaruję je roztrzepanym żółtkiem i posypuje czarnuszką. Piekę około 40 minut w 180’C.
Zapraszam na mojego Tik Toka, tam zobaczycie jak wykonuje ten przepis!