Sezon na ogórki w pełni. Jeśli macie dosyć jedzenia ich z solą albo robienia mizerii to musicie spróbować tego przepisu na ogórki konserwowe! Ogórki wychodzą pyszne, bardzo aromatyczne, lekko kwaśne. Idealne do mięsa i sałatek. Tych ogórków używam do mojej ulubionej sałatki, bo w połączeniu z sałatą lodową i mięsem mielonym smakuje jak burger BigMaC z Mcdonalds – przepis TUTAJ.
Składniki do wypełnienia ok 8 słoików po 0,75L:
- ogórki zielone (do słoika wsadzamy tyle sztuk ile się zmieści)
- 3 krążki cebuli
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 gałązka selera
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 1.5 łyżki soli
Sposób wykonania:
Umyte ogórki wciskam do słoików. Wciskam również cebulę, ziele, natkę i selera. Składniki na zalewę dokładnie mieszam w rondelku (można podgrzać ) i zalewam ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzuję i odstawiam.