Przepyszne, mocno kakaowe, wilgotne ciacho… czyli BROWNIE. Jestem zachwycona smakiem, jak i konsystencją! Zdaję sobie sprawę z tego, że wygląda jak zakalec ale wierzcie mi na słowo – tak nie jest! Trwa sezon na cukinię. Leczo z cukinii uwielbiam, ale nie mogę się przekonać do jej smażenia lub pieczenia, dlatego wpadłam na pomysł żeby zrobić ciacho! Podstawę stanowi przepis na mój ulubiony Chlebek Bananowy, jeśli chcecie przepis kliknijcie tutaj. Ten przepis musiałam zmodyfikować ze względu na kakao i cukinię 🙂
Składniki na blaszkę 21x22cm:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 100g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 150g mąki pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki kakao
- 350g startej cukinii
- do ozdoby: groszki czekoladowe
Sposób wykonania:
Do miski przekładam obrane, dojrzałe banany. Dodaję 2 jajka, olej, cukier, sodę, mąki, na koniec kakao. Wszystko razem dokładnie miksuję. Cukinie ścieram na tarce o drobnych oczkach i odsączam ją na sitku. Przekładam do masy i mieszam szpatułką. Całość wykładam na blaszkę, posypuję groszkami czekoladowymi i piekę przez ok 45 min w 180’C.