Jestem pewna że te choinki z ciasta francuskiego widzieliście już wiele razy. Dlaczego? Dlatego że to HIT internetu! Są banalnie proste w wykonaniu, przepyszne i do tego wyglądają świetnie! Są chrupiące, a jednocześnie delikatne. Będą idealną przekąską na zimne wieczory.
Składniki:
- 20g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 op. ciasta francuskiego
- patyczki do szaszłyków
- żółtko
- ciasteczka gwiazdki
Sposób wykonania:
W rondelku rozpuszczam masło z cukrem i cynamonem. Lekko studzę. Rozwijam ciasto francuskie, smaruje je masą cynamonową i składam w pół. Mocno dociskam i wałkuje. Ciasto tnę na wąskie paski, każdy z nich zwijam na dłoni tworząc choinkę, wbijam patyczek i układam na blaszce. Choinki smaruję roztrzepanym żółtkiem i piekę ok 20 minut w 180’C. Czubek choinki ozdabiam gwiazdką.