Próbowaliście zrobić ciasto z fasoli? Jeśli nie, to polecam spróbować! Jest zaskakujące w smaku, bardzo wilgotne i pyszne. Ostatnio robiłam ciasto z cukinii i też było smaczne. Przepis na ciasto z cukinii znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 2 jajka
- 60g ksylitolu
- 15g kakao
- 130g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa: 2 łyżki kakao + 1 łyżka oleju kokosowego
- płatki migdałowe
Sposób wykonania:
Z fasoli odlewam wodę i miksuję ją razem z bananem, masę przekładam do miski. Dodaję jajka, słodzidło, kakao i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszam aż składniki się połączą. Przekładam na blaszkę i piekę ok 40 min w 180’C. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dosypuję kakao i mieszam. Oblewam ciasto polewą i posypuję płatkami migdałów.