Napar Andziaks – rozgrzewający napój z żurawiną, imbirem i kurkumą | EmiGotuje

Poznaj przepis na Napar Andziaks – aromatyczny, rozgrzewający napój z żurawiną, imbirem i miodem. Idealny na jesienne dni! 🍂☕️🤎

Ten napar Andziaks to jesienny hit internetu – pachnący, rozgrzewający i pełen naturalnych składników! Zainspirowałam się vlogami jednej z najpopularniejszych polskich youtube’rek czyli @andziaks (https://www.youtube.com/andziaks) i rok temu zrobiłam ten przepis – od tamtej pory piję go całą jesień! Połączenie żurawiny, imbiru, kurkumy i miodu to prawdziwy eliksir na chłodne dni – wzmacnia odporność, rozgrzewa i pięknie pachnie! Zauważyłam że w tym roku Andziaks do składników dodała również jabłko oraz syrop z pigwowca z imbirem!

Jeśli jesteś JESIENIARA i lubisz cozy vibes, świeże owoce i korzenne nuty – koniecznie spróbuj! Do tego vlog, ciepły koc i przepis na idealny wieczór gotowy 💛#JesieniaraMood

Składniki:

  • garść żurawiny
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • kawałek świeżej kurkumy (lub ½ łyżeczki mielonej)
  • 2 laski cynamonu
  • gałązka rozmarynu
  • kilka listków mięty
  • sok z ½ cytryny
  • miód (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i wyszoruj żurawinę, imbir i kurkumę (uwaga – kurkuma mocno barwi!).
  2. Przełóż składniki do dzbanka: żurawinę, imbir, kurkumę, cynamon, rozmaryn i miętę.
  3. Zalej całość gorącą wodą i odstaw na kilka minut, aby napar nabrał aromatu.
  4. Gdy lekko przestygnie, dodaj sok z cytryny i miód do smaku.
  5. Podawaj na ciepło – to idealny napój na jesienny wieczór pod kocem 🍁

Wskazówki dla każdej jesieniary:

  • Jeśli chcesz mocniejszy efekt rozgrzewający, dodaj szczyptę pieprzu cayenne.
  • Napar możesz przygotować wieczorem i przechowywać w lodówce – na zimno też smakuje świetnie!
  • Zamiast żurawiny można użyć malin lub pomarańczy – też tworzą piękny jesienny aromat.
  • Uwaga na kurkumę! Świeża kurkuma mocno farbuje dłonie – ubierz rękawiczki!
  • Jak długo można przechowywać Napar Andziaks? Napar najlepiej smakuje świeży, ale można go przechowywać w lodówce do 2 dni. Przed podaniem wystarczy lekko podgrzać.
  • Czy można zrobić Napar Andziaks bez świeżej kurkumy? Tak! Wystarczy ½ łyżeczki mielonej kurkumy – nada kolor, aromat i właściwości rozgrzewające.

#emigotuje #andziaks #napar #andziaks #naparrozgrzewający #jesiennynapar #domowynapar #żurawina #imbir #kurkuma #jesieńwkuchni #napójnaodporność #herbatanajesień #fallvibes #cozydrinks #jesieniara

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close